Sanayi Üretim Tesislerinde Kedi – Köpeklere Özel Çözümler
Kedi ve köpekler, tüyleri ve salyaları ile birçok hastalığı bulaştırabilmektedir. Bu hastalıkların başında, CSD hastalığı olarak bilinen merkezi sinir sistemi tahribatı, Salmonella olarak bilinen ve hormonlar üzerinde etkili olan hastalık ve kuduz hastalığı gibi birçok hastalık bulaşabilmektedir.
Bunun yanında, kedi ve köpeklerin tırmalama ve ısırma gibi durumları da bir başka, sık rastlanan durumlardır. Bu durumların hepsi ile birlikte mücadele etmek, günümüzde pek de kolay değildir. Bunlar ile mücadelede birçok çözüm sunulabilir.
Kedi köpek çözümleri arasında, kedi köpek korkulukları bilinen en basit yöntemlerdir. Bu yöntem ile kedi köpeklerin korkmaları ve ortamı terk etmeleri sağlanabilir. Korkulukları gören kedi ve köpekler bu alanlara pek de kolay yaklaşamaz ve belki de en basit çözüm olarak bu yöntem kullanılabilir, veya kovucu spreyler yada jeller bulunmaktadır kokusu ve etkisi geçene kadar uzak dururlar daha sonrasında gelmeye devam ederler.Ancak kesin sonuç almak çok zordur anlık bir korkutma veya koku ile uzaklaştırma sağlar ancak devamlılığı olmaz bu nedenle elektronik kovucular en iyi ve kesin sonucu en yakın yöntemdir.
Sanayi üretim tesislerinde kedi ve köpek yöntemleri ise biraz daha farklılaşmış ve komplike olmuş şekilde karşımıza çıkabilir. Özellikle bu alanlarda, sanayi üretimini sekteye düşürecek bu canlılar ile mücadele büyük önem taşır. Sanayi üretim tesislerinde, çalışanların ve ürünlerin üzerinde büyük etkisi olan bu hayvanlar ile mücadelede en çok tercih edilen yöntemlerin başında, sonic dalgalar üreten cihazlardır.
Bu cihazlar belli frekans üzerinde veya arasında ses dalgaları üreterek kedi ve köpekleri rahatsız ederek ortama girmelerini önler. Bu sayede uzun süreli rahatsızlık vererek koruma da sağlanmış olur. Kedi ve köpekler bu ses dalgalarına maruz kaldıkları alanı anında terk etmek durumunda kalır.
Sanayi üretim tesisleri, büyük ve devasa alanlardır bu alanlarda küçük ya da büyük hayvanlar ile mücadele etmek oldukça zordur. Bu zorluklar ile mücadele etmedeki bir diğer yöntem ise, kimyasal ilaçlar kullanmaktır. Bu kimyasal ilaçlar pek kullanılmayan ama nadiren de olsa görülen çözümlerdir. Bu çözümler, çoğu zaman ölümle sonuçlandığı için pek de tavsiye edilen bir yöntem değildir. Bunun yanı sıra, hayvanlara eziyet ve ölümle sonuçlanma gibi durumlardan dolayı hukuksal boyutu da vardır.
Sanayi üretim tesislerinde, kafes yöntemi bir diğer kullanılan çözümdür. Kafesler, hayvanların, daha önce sıklıkla tercih ettikleri alana kurulur ve bu hayvanların bu alana girmeleri beklenir. Kafese giren hayvanlar, sahipsiz hayvanlar derneğine ya da bu hayvanların ıslah çalışmasını yürüten yetkililere teslim edilir.
Kullanılan tüm bu yöntemler,
- Tesislerin büyüklüğüne,
- Kullanılacak alanın fiziki şartlarına
- Tesisin fiziki ve ekonomik boyutuna göre değişiklik gösterebilir.Aşılama yöntemi bilinen bir diğer yöntem olmasına rağmen bu da hayvanlara ciddi zarar verebileceği için kullanılma sıklığı en az olan yöntemlerden biridir.
Sanayi üretim tesislerinde gıda alanında faaliyet gösteren firmaların bu çözümleri ciddi ciddi düşünmeleri gerekir. Aksi durumda, herhangi bir sıkıntı çıkması durumunda, hem çalışanlar hem de tüketiciler üzerinde, ciddi sıkıntılar meydana gelebilir. Sanayi tesislerinde üretim yapılmasından dolayı, kedi ve köpeklerin bu alana kesinlikle sokulmaması gerekmektedir.
Sanayi tesislerinde kedi ve köpek çözümleri arasında en çok tercih edilen bir diğer yöntem de tel örgü çözümüdür. Bu çözüm zamanla kopan ya da eskiyen tellerin bakımsızlığı yüzünden uzun vadede çözüm olmaktan çıksa da kısa ve orta vade için mükemmele yakın bir çözümdür.